Barnevernets avslutning av undersøkelser

 

Barnevernet har en viktig oppgave med å ivareta barns rettigheter og behov. En av de sentrale oppgavene til barnevernstjenesten er å gjennomføre undersøkelser dersom det er rimelig grunn til å anta at det foreligger forhold som kan gi grunnlag for å iverksette tiltak etter loven. Barnevernets undersøkelser skal være grundige og systematiske, og gjennomføres så skånsomt som mulig.

Barnevernloven § 2-5 regulerer avslutning av undersøkelser. Når barnevernstjenesten har gjennomført en undersøkelse, skal den gjøre en samlet vurdering av saken og fatte en beslutning om videre tiltak. Barnevernet kan fatte fire ulike typer beslutninger når undersøkelsen er avsluttet: henlegge saken, henlegge saken med mulighet for ny undersøkelse, iverksette tiltak eller sende en begjæring om tiltak til barneverns- og helsenemnda.

Dersom barnevernstjenesten beslutter å henlegge saken etter en undersøkelse, skal dette regnes som enkeltvedtak. Det betyr at det er mulig å påklage vedtaket. Det er viktig å merke seg at barnevernet kan vedta å henlegge saken med mulighet for ny undersøkelse, dersom vilkårene etter § 2-2 fortsatt er oppfylt. Dette betyr at barnevernstjenesten kan åpne saken igjen og gjennomføre en ny undersøkelse dersom det er behov for det.

Dersom foreldrene ikke samtykker til anbefalte hjelpetiltak, kan barnevernet fatte vedtak om å henlegge saken. I dette tilfellet kan barnevernet også fastsette i vedtaket at ny undersøkelse skal gjennomføres inntil seks måneder etter at saken ble henlagt, dersom vilkårene etter § 2-2 fortsatt er oppfylt. Foreldrene skal informeres om vedtaket, og skal også informeres dersom det igangsettes en ny undersøkelse.

Avslutning av en barnevernsundersøkelse kan ha store konsekvenser for både barn og foreldre. Det er derfor viktig at undersøkelsene gjennomføres på en grundig og skånsom måte, og at barnevernets beslutninger er basert på en god faglig vurdering. Dersom man er uenig i barnevernets beslutninger, er det mulig å klage på vedtaket. Det er også mulig å søke råd og veiledning fra advokater eller andre relevante instanser.