Rett til å bestemme når barnet er hos den andre forelderen

Rett til å bestemme når barnet er hos den andre forelderen
Det er en grunnleggende tanke at foreldrene forvalter sin egen tid med barna uansett om det er under samvær eller det er der barnet bor fast. Dette er ikke regulert av barneloven, men vil være en selvfølge da innflytelse over den andres tid er umulig å håndheve i detalj. Det vil være lite nyttig å ha en avgjørelse som ikke kan settes tvang bak om nødvendig. Til eksempel når barnet skal legge seg, hva skal barnet spise til middag og når og hvilke leker skal barnet ha.

Det er likevel noen unntak. Den som har fast bosted kan ta de fleste avgjørelser i barnets hverdag. Det fremgår av barneloven § 37.

§ 37.Avgjerder som kan takast av den som barnet bur fast saman med.

Har foreldra sams foreldreansvar, men barnet bur fast saman med berre den eine, kan den andre ikkje setje seg mot at den barnet bur saman med, tek avgjerder som gjeld vesentlege sider av omsuta for barnet, m.a. spørsmålet om barnet skal vere i barnehage, kor i landet barnet skal bu og andre større avgjerder om dagleglivet.

Det vil si at bostedsforelderen kan melde på fritidsaktiviteter osv. Det kan gå ut over samværsforelderens tid og man må anta at samværsforelderen i stor utstrekning bør følge opp disse aktivitetene selv om de er bestemt av den andre forelderen. Tanken bør være at aktivitetene er i barnets interesse og da også i begge foreldres interesse å følge opp. Motsatt så kan ikke samværsforelder, uten å konferere med bostedsforelderen, melde barnet på aktiviteter i den andres tid, bestille reiser for barnet i den andres tid osv. barneloven § 37 tillegger alle disse avgjørelser til bostedsforelder.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.