Samarbeidsevne og foreldreansvar

For mange foreldre er samarbeidet etter samlivsbruddet det vanskeligste. Det ligger ofte mange såre følelser i et samlivsbrudd og man skal overkomme sperrer for å ha en god dialog med eks partneren. Dersom partene har barn sammen kan det bli et spørsmål om manglende samarbeid er et godt nok argument for å forsøke å få foreldreansvaret alene.

I utgangspunktet vil dette ikke være nok. Dersom foreldrene tidligere har samarbeidet bra kan det bl.a. være grunn til å tro at problemene kan overkommes og at de igjen kan samarbeide til beste for felles barn.

3 kommentars på “Samarbeidsevne og foreldreansvar

 • 14/02/2010 i 12:17 am
  Permalink

  Hva om mor allerede sitter med foreldreansvaret alene da de ikke var gift, far har signert på dette under mekling like etter bruddet, men nå 2,5 år etter ønsker delt foreldreansvar? Er samarbeidsproblemer god nok grunn da? Far lyver og avlyser bytter og endringer som er avtalt tidligere for å straffe mor fordi hun sier nei til endring i samværsavtalen(han har allerde utvidet samvær), og dermed går det ut over barnet som mister planlagte opplevelser det har gledet seg til. Har man da grunnlag for fortsatt å holde på foreldreansvaret alene? Mener at far ikke viser seg voksen nok til å ta avgjørelser til beste for barnet.

  • 14/02/2010 i 6:37 pm
   Permalink

   Jeg har en tommelfingerregel på akkurat dette spørsmålet. Jeg pleier å si at dersom det er samvær så vil man som regel vinne frem med del i foreldreansvaret. De gangene det er naturlig at foreldreansvaret ikke er delt, er som regel når den ene ikke har kontakt med barnet og derfor ikke kjenner barnet godt nok til å være med på de avgjørelser som følger foreldreansvaret. De fleste avgjørelser kan uansett tas av den som har den daglige omsorgen alene, slik at dette ikke ofte er problematisert. I praksis oppleves dette med pass til barnet som den tingen som skaper problem når foreldreansvaret er felles og samarbeidsklimaet er dårlig. Valg av bosted og mange andre viktige avgjørelser vil den som har den daglige omsorgen ta.

   Innholdet i foreldreansvaret fremgår av § 30 i barneloven:

   § 30. Innhaldet i foreldreansvaret.

   Barnet har krav på omsut og omtanke frå dei som har foreldreansvaret. Dei har rett og plikt til å ta avgjerder for barnet i personlege tilhøve innanfor dei grensene som §§ 31 til 33 set. Foreldreansvaret skal utøvast ut frå barnet sine interesser og behov.

   Dei som har foreldreansvaret, er skyldige til å gje barnet forsvarleg oppseding og forsyting. Dei skal syte for at barnet får utdanning etter evne og givnad.

   Barnet må ikkje bli utsett for vald eller på anna vis bli handsama slik at den fysiske eller psykiske helsa blir utsett for skade eller fare.

   Hvis konfliktnivået er så høy at alle avgjørelser begge skal være med på blir problematiske så vil det være en klar grunn til å bringe saken inn for retten med ønske om ansvaret alene. Utfordringen vil være å bevise at det er umulig å samarbeide om disse avgjørelsene. Blir det bare påstand mot påstand vil det være vanskelig å få medhold i et slikt krav.

 • 09/08/2010 i 10:23 pm
  Permalink

  Jeg har prøvd alt. Hva gjør man og hvem går man til når foreldreansvaret er felles pga folkeregisterets feil? Vi bodde ikke sammen da jeg fødte, men barnefar jukset med sin adresse og fikk dermed del i foreldreansvaret. Noe som har gitt meg snart to år mareritt. Han lager problemer ved signering av pass, navnevalg, samvær, ferie, sykdom. Alt! Jeg skulle hatt foreldreansvaret alene, men ingen ville ta ansvar da jeg ringte, møtte opp og skrev til folkeregisteret. Advokater ser ut til å være allergiske mot ordet «alene» og vil (for enhver pris) løse alt med samværsavtaler, press og mekling. Nå må det nevnes at barnefar nå soner en dom for uprovosert vold mot en kvinne, han har alkoholproblemer og har ved flere anledninger blitt innlagt pga diverse psykiske «anfall». Hva skal jeg gjøre for å få reversert felles foreldreansvar? Det er feil at det er felles i følge norsk lov og det ødelegger rett og slett livet vårt. Jeg har gått til media og en journalist jobber nå med denne saken. Må det gå så langt?

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.