Tilbakemelding til barn som har blitt hørt

mockups-new (825)Etter barneloven § 31 har barn rett til å si sin mening dersom de har fylt 7 år og noen ganger yngre dersom alder og modenhet tilsier det. Men hva skjer etter meningen er innhentet? Forutenom den vekt uttalelsene kan ha i en sak for domstolene så har nå barn rett på tilbakemelding om hvordan meningen er tatt hensyn til. Dette følger nå av barneloven § 61, første ledd nr. 4.

Sammen med en del andre endringer ble det innført et nytt nr. 4 i § 61 i barneloven med virkning fra 01.01.2014. Denne lyder nå

Dommaren kan gjennomføre samtalar med barnet, jf. § 31. Retten kan oppnemne ein sakkunnig eller annan eigna person til å hjelpe seg, eller la ein sakkunnig ha samtale med barnet aleine. Der barnet har formidla meininga si, skal dommaren eller den dommaren peiker ut orientere barnet om utfallet av saka og korleis meininga til barnet har blitt teke omsyn til.

Regelen er altså nå at barn som har blitt hørt etter barneloven § 31 skal ha tilbakemelding på hvordan deres mening har blitt tatt hensyn til i saken. Noen domstoler har innført gode rutiner hvor sakkyndige sammen med foreldrene forteller barna hvordan deres mening har blitt tatt med i vurderingen og spilt inn på det resultatet som er. Andre tingretter synes ikke å ha fått med seg lovendringen og snakker ikke om den eller tematiserer hvordan tilbakemeldingen skal gis.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.